címer

Néhány hasznos tanács

Hogyan kell a nyírt gyapjút mosni?

A juhok nyírása után nyert gyapjú még nem használható fel, hiszen tele van szennyeződésekkel, bogánccsal, a takarmány maradványaival, illetve át van itatva az állatok trágyájával, vizeletével, izzadtságával. Emellett a szőrszálak rugalmasságát biztosítandó gyapjúzsír (lanolin) is számunkra fölös mennyiségben van benne. A gyapjút ki kell mosni.

Mosás elött célszerű a gyapjút szétválogatni a tisztasága alapján (célszerű szín és fajta alapján is, ha külön-külön szeretnénk feldolgozni-feldolgoztatni). Két kupacot különítsünk el, az egyikbe a tiszta, jó minőségű gyapjú kerüljön, a másikba a szennyezettebb, ún. „szaros gyapjú”. Mind a kettő feldolgozható, de más-más végterméket érdemes készíteni belőlük. A válogatás során ne használjunk ollót, tépjük a gyapjút, mert célunk, hogy az elemi szálak hosszúak maradjanak.

Mosás 1      Mosás 2     

A mosás legfontosabb célja a gyapjúzsír döntő részének eltávolítása. Ezt gyakran zsíroldó vegyszerekkel oldják meg, de őseink ennél környezetbarátabb megoldást is ismertek. A legegyszerűbb zsíroldószer a forró víz.

A válogatott gyapjút tegyük nagyobb edénybe, külön forraljunk vizet, s a lobogó forró vízzel öntsük le a gyapjút úgy, hogy bőven ellepje. Várjuk meg, hogy lassan kihűljön. Ilyenkor nem szabad kevergetni, nyomkodni, mozgatni, mert összenemezelődik. A kézmelegre, vagy ennél hidegebbre hűlt vízben nyomkodjuk át a gyapjút, majd öntsük le róla a vizet. Újra öntsük fel, de most már langyos, vagy hideg vízzel, s mossuk kézzel addig, amíg elég tisztának nem érezzük. Általában 2-3 felöntés elegendő.

A vizes gyapjút kiteregetve száríthatjuk meg, lehetőleg napon. Fontos, hogy vizesen ne csomagoljuk-zsákoljuk be, mert berohad, s jelentősen veszít értékéből, akár teljesen tönkre is mehet.

Mosás 3      Mosás 4     

Hol moshatunk?

Bárhol, ahol nagyobb mennyiségű víz áll a rendelkezésünkre, s ahol biztosítani tudjuk a keletkezett szennyvíz elvezetését. Ez a szennyvíz csupán szerves anyagokkal terhelt, ezért kis mennyiségben patakokba engedhető, vagy akár a talajra öntve a talajbaktériumok feldolgozzák. Hasznát vehetjük, ha a komposztra öntjük. Régebben trágyáztak vele! Nincs vele gond a fürdőszobában sem, hiszen pl. a mosógép jóval durvább szennyvizet hoz létre.

Talán legkönnyebb patak partján mosni, ahol a patakvizet üstben forralhatjuk, de udvaron, vagy akár a fürdőszobában sem gond.

A mosási veszteség.

A mosás során jelentős tömegveszteség lép fel, ami fajtától és a gyapjú szennyezettségétől függően akár 50% is lehet. Általában a gyapjú hozzávetőlegesen harmada vész így el.

Nem kell megijedni, ez nem valódi veszteség! A szennyező anyagok és a nagyon rövid szálak távoznak így a rendszerből, vagyis tisztul a gyapjúnk.

Mosás 5      Mosás 6